Lokalhistorie


Lokalhistorie er viktig og interessant, spesielt etter at man har lagt ungdomsårene bak seg begynner de fleste å bli litt nysgjerrige på lokal historie.
Her vil du etter hvert kunne lese om bygdas historie.
Ønsker du å komme med  bidrag til denne siden er du hjertelig velkommen. Send det på mail til webmaster ved å klikke på linken helt nede til høyre på siden.
Hvis du sitter på historiske bilder fra bygda er dette svært interessant. Ikke nøl med å ta kontakt.

Johan Alte Westman har skrevet historien om Skonseng UL fra oppstart og frem til 1998.

Her kan du se en del av bildene med tekster fra SUL kalenderen 2010. Klikk på bildet du vil se større.

Nødlanding på Skonseng
På flyvingen står fra venstre: Frøydis Kjelen (gift Olsen), Gunnar Sandhei og Olea Sætermo (gift Henningsen) I 1940 nødlandet et tysk bombefly på Austervollen på Skonseng. Flyet som var et Heinkel 111 H 3 tomotors bombefly, gikk opp fra Værnes for å bombe engelske skip ved Narvik. Her ble det beskutt og skadet men kom seg sørover før det nødlandet på Skonseng 24.05. 1940. Det hadde 4 manns besetning og alle overlevde nødlandinga. Vi har fått navnene på tre av de fire. Det var Oberfeltwebel Hans Hensel, feltwebel Richard Härtel og unteroffiziere Otto Bohne. Kilde: Luftfarthistorisk museum i Bodø.
Bilde utlånt av Reidar Olsen
Slåttonn på Røssvoll for 70 år siden
Fra venstre ser vi Laura (gift med Arnold Jamtli), Tine, Torbjørn, Jenny (gift med Ola Røsvoll), Bitten og Ingeman. Ingeman, eller Anders Ingeman Larsen fra Kjelen var gift med Tine, hvis fulle navn var Albertine Margrete fra Skuggheia. Laura og Jenny var deres døtre, og Torbjørn Røsvoll er sønn til Jenny. Bitten var datter av Sofie og Lars Rufsvoll.Tine og Ingeman gifta seg i 1911 og hadde 7 barn. De dreiv småbruket Brennen innpå Røssvoll og Ingeman var i tillegg vegvokter. Folk i gamle dager brukte sjelden navnet Brennen, men sa: ”Me gjerdet, - han Ingeman me gjerdet”Her er nå kommet nye eiere, og de har starta restaurering av det kvite huset vi ser til venstre. 
Bildet er utlånt av Robert Jamtli
40 års jubileum Skonseng Skolekorps
Skonseng skolekorps så dagen lys 28. april 1970. Håkon Nilsen og Torgrim Sollid var blant ildsjelene for å få dette i gang. ”Nattuglene” (korpsets støtteforening) har en stor del av æren for at korpset lot seg realisere økonomisk. Stor takk til alle ”uglene”.  Første opptreden var allerede 17. mai samme år. Korpset stilte da i flotte hjemsydde uniformer. Noen år med sviktende rekruttering resulterte i at en del ”gamle” musikanter starta opp igjen, for å berge korpset. Det var da duket for et navneskifte. Skonseng skole- og ungdomskorps ble navnet.
Skonseng har det eldste korpset i Rana som har vært i kontinuerlig drift.
Nåværende dirigent er Steinar Heian.
Bildet er fra 1973. Fotograf er ukjent.
Lok over isen ved Kvitengan
Blant mange andre var disse med på anlegget: fra venstre Henrik Olsen, Kåre Elvebakk, Alf Røssvoll, Harry Hindrumsen og Eifred Saghei. Alle var fra bøgda. Tidlig under 2. verdenskrig tok tyskerne lokomotiv ifra DIOC (Dunderland Iron Ore Company) på Storforshei. Midt på vinteren når elvisen var på det sterkeste kjørte de lokene ifra gruva, la skinnegang ned bakkene til Kviteng og over elva. Der fikk de lokene på jernbanen. Alle som var med på anlegget fikk ei signert bok ”Mein Kampf”
Bilde utlånt av Reidar Olsen